OLYMPUS

Named after the street it resides on, this remote mountain residence is designed as a private retreat. The black gable form signals simplicity and privacy upon approach but opens up to a patio and views of the natural landscape just around the corner. 

The two tone material palette is meant to enhance the subtle formal gestures of the architecture by highlighting the areas carved away from the single gable extrusion. The outer shell of the house is shou sugi ban, charred black wood while the cutouts are the same wood but in its natural state. It's as if the material came before the formal moves, carving away the charred wood to reveal its natural state underneath. 

Project Type: residential, Single Family 

Location: Garden Valley, California

Size: 1,500 sf

Status: In Progress